Sól sodowa kwasu lauryloetoksysiarkowego (SLES 70)

Nazwa handlowa produktu: Sól sodowa kwasu lauryloetoksysiarkowego (SLES 70)

Nazwa chemiczna związku: Sól sodowa kwasu lauryloetoksysiarkowego (roztwór wodny 70%)

Synonimy: SLES 70%,  Laurylosiarczan sodu, Sodium laureth sulfate

Właściwości chemiczne i fizyczne: jasnożółta pasta o łagodnym zapachu, dobrze rozpuszczalna w wodzie oraz etanolu

Zastosowanie surowca:  SLES znalazł zastosowanie przede wszystkim w kosmetykach do mycia, które pozostają na skórze przez krótki okres czasu, np. żele pod prysznic, mydła czy szampony. Wykorzystywany jest także do produkcji detergentów i środków czyszczących.

Bezpieczeństwo dla zdrowia: SLES powoduje podrażnienia w kontakcie ze skórą. Po dostaniu się do oczu powoduje ich podrażnienie i stwarza ryzyko uszkodzenia. Wdychanie stężonych par może powodować podrażnienie błon śluzowych nosa oraz gardła. Spożycie grozi podrażnieniem błon śluzowych jamy ustnej i dalszych odcinków przewodu pokarmowego a nawet zatruciem pokarmowym.

Więcej informacji dostępnych w karcie charakterystyki produktu, dostępnej pod tym adresem.

Wzór chemiczny: CH3(CH2)RCH2(OCH2CH2)OSO3Na
Gęstość: 1,09 g/cm3
Numer CAS: 68891-38-3
Numer WE: 500-234-8